ŠKOLA ZA OSNOVNO I SREDNJE OBRAZOVANJE
„BRATSTVO" - BEČEJ

Pokaži mi i ja ću naučiti,
Uključi me i ja ću razumeti.


Mutasd meg és megtanulom,
Csináljuk együtt és megértem!AKTUELNO/AKTUÁLIS

OTVORENA VRATA

26.04.2024.
PREZENTACIJA ŠKOLE KROZ "DAN OTVORENIH VRATA"


ŠKOLA

Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Bratstvo” u Bečeju, osnovana je 1967. godine. Bavi se obrazovanjem i vaspitanjem dece sa smetnjama u razvoju. Od školske 1971/72. godine razredna nastava izvodi se od prvog do četvrtog, a predmetna nastava od petog do osmog razreda. Školske 1984/85. godine otvaraju se odeljenja za stručno osposobljavanje, za tekstilnu i metalsku struku, a kasnije i za poljoprivrednu, a 12.04.1995. godine škola dobija nov naziv – Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Bratstvo”, Bečej. Škola raspolaže sa 12 učionica raspoređenih u dve zgrade, jednom tehničkom i jednom informatičkom radionicom, fiskulturnom salom, teretanom, frizerskim salonom, bibliotekom, dnevnim boravkom,tiflo-logopedskim kabinetom, senzornom sobom i senzornom baštom (u čijem sklopu je i povrtnjak, voćnjak i plastenik). Nastava u školi se izvodi na srpskom i mađarskom jeziku u dva objekta.

Kadrovski (defektolozi, nastavnici, pedagoško-psihološka služba, administrativno i pomoćno osoblje) i prostorni potencijal, kontinuirana saradnja sa NSZ (Nacionalna služba za zapošljavanje) i praćenje potreba u pogledu zanimanja, rezultiralo je izrazito fleksibilnim pristupom u određivanju lepeze zanimanja. Radimo prema nastavnim planovima i programima koji su verifikovani od strane Ministarstva prosvete i sporta. Učenike osposobljavamo za područja rada: mašinstvo i obrada metala, lične usluge, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane. U okviru srednje škole, radne dane čine dva dana teorijske i tri dana praktične nastave u za to predviđenim i opremljenim školskim radionicama i u otvorenoj privredi kod privatnih poslodavaca. Prednost ovakvog školovanja dece ogleda se u radu sa njima i to u manjim grupama - do desetoro učenika u grupi, individualnom pristupu učeniku kao pojedincu, boljoj socijalizaciji učenika, podsticanju onoga što učenik može, a ne onoga što on ne može da uradi i podizanju samopouzdanja učenika kroz takav rad sa njima. Prilagođavanje potrebama tržišta rada značajno utiče na efikasnost zapošljavanja naših učenika. Naši učenici redovno uzimaju učešće u različitim takmičenjima (sportska, recitatorska, stručno-zanatska, likovna, saobraćaj itd), gde postižu zapažene rezultate. Škola se tako može pohvaliti osvojenim prvom mestom na republičkom takmičenju kako frizera tako i cvećara-vrtlara.

Osim toga u školi za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“, od 2008.godine, u funkciji je i „Dodatna podrška ŠOSO Bratstvo“, za decu predškolskog i školskog uzrasta, iz svih obrazovnih ustanova sa teritorije opštine Bečej, a koja imaju teškoća sa govorom, čitanjem, pisanjem, mucanjem, usklađivanjem pokreta i orijentacijom u prostoru i vremenu, uz priloženo mišljenje interresorne komisije. Škola trenutno broji oko 100 učenika, a uslugu dodatne podrške koristi preko 100 dece, različitog uzrasta.